Op het moment dat jouw trap lelijk begint te worden en slijtageplekken begint te vertonen is het goed om deze opnieuw te bekleden. Je slaagt met onderstaand stappenplan.
Overzettreden kan je vaak kopen per stuk maar ze zijn ook in een verpakking van bijvoorbeeld 10, 12 of 14 stuks verkrijgbaar.
Trappen zijn er in twee uitvoeringen: open en gesloten trappen. Een open trap heeft geen stootborden tussen de treden terwijl een gesloten trap dit wel heeft. Je kan van een open trap wel een gesloten trap maken door stootborden tussen de treden te plaatsen indien hier ruimte voor is.
Houd daarbij rekening met alle tussenruimten en daarnaast tel je de ruimte tussen de vloer en de eerste trede en de laatste trede en het welstuk mee.
Er zijn behoorlijk wat soorten beschikbaar. Zo heb je de keuze uit overzettreden van laminaat, massief hout, vinyl en HPL/CPL. Laminaat is het goedkoopste en HPL/CPL is het duurste. Dit laatste is tevens de stevigste soort materiaal samen met natuurlijk hout.
Dit is een stuk gereedschap waarmee je kan intekenen op de traptreden waar de zaaglijnen moeten komen. Een trapspin voorkomt dat je een verkeerd gezaagde traptrede kunt weggooien.
Nadat je de traprenovatie volgens de gebruiksaanwijzing hebt uitgevoerd werk je deze af. Dat kan je doen met bijvoorbeeld trapneuzen maar je kan ook kiezen voor het plaatsen van spotjes in de stootborden. Je kan kiezen voor spotjes met een dimmer of met een bewegingssensor.
Bekijk ook pagina aandachtspunten en tips.